Förintelsen, minnesdag den 27/1

Idag är det 70 år sedan Auschwitz befriades. 70 år är lång tid och snart finns inte några ögonvittnen kvar. Jag såg dokumentären ”Night will fall” och där påpekar de hela tiden att det filmades i lägren för att ingen får glömma, om vi glömmer kan det hända igen. Så för mig är det viktigt att detta uppmärksammas i klassrummet, det har hänt hemska saker nära oss, en del svenska var med i det. Vi får inte göra skillnad på människor utifrån religion eller utseende, det är inte bara ”fina ord” i Likabehandlingsplanen utan det är något vi behöver bära med oss genom hela livet. Filmen lämpade sig inte i sin helhet för elever på mellanstadiet men eventuellt ser vi klipp från den, för på något sätt behöver vi ändå förstå hur hemskt det kan bli. Precis som någon klok människa skrev i ett forum idag ”Hitler blev vald, han tog inte makten med våld” och så är det. Det är det viktiga med vår demokrati, att välja det som man tror på men det är även ett ansvar…

Om man vill använda material i sin undervisning kring Förintelsen så finns Historiepratarnas underbara sida om ”En tonåring i Hitlers dödsläger” där det går att lyssna direkt på deras ”prat”.

Nu är ju GODT (Grej of the Day) så poppis och den här beskriver det viktigaste. Tack Jeanette Ovesson och Grej of The Day på Facebook.

Bilder från lägren är starka och en gedigen samling finns på Nyheter24.

En Virtuell rundtur i Auschwitz för oss som inte kan åka dit med klassen.

Levande historia har massor med material och fakta för den som behöver mer av det och för den som önskar material som tilltalar de flesta så finns det även i serietidning.

Men det viktigaste är att vi fortsätter att minnas, för vidare det vi lärt oss av vår historia så att det aldrig upprepas.

Bild från Levande historia.